چالش بزرگ دو روز تعطیل هفته
✅پنجشنبهها تعطیل رسمی نیست!
⭕️بابایی کارنامی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس:
🔹مصوبه تعطیلی پنجشنبه به معنای تعطیل رسمی نیست، بلکه به مفهوم کاهش ساعت و روز کاری کارمندان است، که از ۶ روز در هفته به ۵ روز و از ۴۴ ساعت در هفته هم به ۴۰ ساعت در هفته رسید.
🔹افرادی که در بخش خصوصی قرارداد دارند و مشمول قانون کار هستند، از لحاظ ساعت کاری باید به ۴۰ ساعت کار در هفته برسند؛ اما زمان و روز آن را همان شش روز در هفته نگه داشتیم؛ یعنی به بخش خصوصی اختیار دادهایم که در روز پنجشنبه فعال باشند؛ بنابراین در این مصوبه فقط کارمندان دولت را ساماندهی کردهایم.
✳️
با تصمیم محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی تبصرههای ۳ و ۴ لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری که با ایراداتی از سوی شورای نگهبان مواجه شده بود، جهت رفع ابهامات وارده از سوی نمایندگان مجلس به کمیسیون اجتماعی ارجاع شد.
به گزارش ایلنا، نمایندگان در نشست علنی (سه شنبه ۱۴ اسفند ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون اجتماعی در خصوص لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری اعاده شده از شورای نگهبان با ارجاع تبصره ۳ و ۴ این لایحه به کمیسیون موافقت کردند.
در تبصره ۳ ارجاعی آمده است: تمامی دستگاههای اجرائی اعم از ستادی و استانی، به استثنای واحدهای نظامی، انتظامی و امنیتی و بخش عملیاتی واحدهای خدمت رسانی از قبیل بیمار ستان ها، مراکز بهداشتی - درمانی، مراکز بهزیستی، بانکها و اماکن ورزشی موظفند ساعات کار خود را در پنج روز هفته از روز یکشنبه تا پنج شنبه تنظیم نمایند. فهرست کامل بخش عملیاتی واحدهای خدمات رسانی موضوع این تبصره ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون توسط سازمان اداری و استخدامی کشور تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
همچنین در تبصره ۴ ارجاعی این لایحه آمده است: در تمامی قوانین و مقرراتی که از مبنای ۴۴ ساعت کار در هفته و ۱۷۶ ساعت کار در چهار هفته متوالی استفاده شده است؛ نظیر قانون کار مصوب /۲۹ /۸، ۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام با اصالحات و الحاقات بعدی، از تاریخ الزم االجرا شدن این قانون به ترتیب به ۴۰ ساعت در هفته و ۱۶۰ ساعت کار در چهار هفته متوالی اصالح میشود و کاهش ساعات کاری، موجب کاهش حقوق و دستمزد و مزایای قانونی کارکنان و کارگران موضوع این تبصره نمیگردد. اجرای ۵ حکم این تبصره در خصوص د ستگاههایی که مستقیماً تحت نظر مقام معظم رهبری است منوط به اذن معظمٌ له میباشد.
قالیباف در توضیح ارجاع این تبصرهها گفت: در توضیحات کمیسیون بانکها و گمرک آمده، اما در متن گمرک دیده نمیشود و نوشته شده گمرک، الان در بحث گمرک شنبه و یکشنبه در کشورهای دیگر تعطیلی است و پنج شنبه را ما تعطیل کنیم ۴ روز میشود، اگر بنا است گمرک باشد باید در متن باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وقتی آیین نامه نوشته میشود، آیین نامه نمیتواند بیش از قانون اختیار دهد که باید به آن توجه داشت به اضافه اینکه ایراد شورای نگهبان در تبصره ۴ بحثی وجود دارد که در آن تبصره اشکال هیأت عالی نظارت در متن عملا اصلاح نشده یعنی رفت و برگشتی میکند که دوباره باید اصراری داشته باشیم تا برگردد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از این رو خواهشمندیم این دو تبصره در کمیسیون اصلاح شود تا دوباره مطرح و رسیدگی شود.
موضوعات قدیمی تر:
موضوع افزایش تعطیلات آخر هفته و کاهش ساعت اداری بهعنوان یک روز رسمی در تقویم ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. دولت سیزدهم در تاریخ ۷ آذر ۱۴۰۲ لایحهای را بهمنظور «افزایش تعداد تعطیلات روزهای هفته و کاهش ساعت اداری» به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد. پس از تصویب کلیات این لایحه، تصمیمگیری درباره روز تعطیل جدید به کمیسیون اجتماعی ارجاع داده شد. پس از بررسیهای لازم، نمایندگان مجلس تصمیم به تعطیلی روز شنبه گرفتند، این تصمیم با واکنشهای مختلفی مواجه شد .اعضای شورای نگهبان به این لایحه درباره تعطیلی روز شنبه ایراد شرعی گرفتند که لایحه دوباره به مجلس بازگشت. پس از بازگشت مصوبه مجلس و تغییرات در ترکیب مجلس، کمیسیون اجتماعی مسئول بررسی مجدد این مصوبه شد، در نهایت، تصمیم بر این شد که روز پنجشنبه بهعنوان روز تعطیل رسمی معرفی شود، این در حالی است که مصوبه تازه کمیسیون اجتماعی مجلس باید مجدداً در صحن علنی مجلس مطرح شود و تمام نمایندگان مجلس بر تعطیلی روز پنجشنبه نظر بدهند.
موافقت مجلس با کاهش ساعات کاری و افزایش تعطیلات + جزئیات
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات لایحه دولت مبنی بر دو روز تعطیلی در هر هفته و کاهش ساعات کاری ادارات از ۴۴ به ۴۰ ساعت به صورت دو شوری موافقت کردند.
در جلسه علنی یکشنبه ۲۰ اسفند در جریان رسیدگی به کلیات لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری با کلیات این لایحه به شرح زیر موافقت کردند:
ماده واحده- ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری (با اصلاحات و الحاقات بعدی) مصوب ۱۳۸۶/۷/۸ و تبصرههای آن به شرح زیر اصلاح میشود:
«ماده ۸۷- ساعات کار کارمندان دستگاههای اجرایی ۴۰ ساعت در هفته است و تلفیق و تنظیم ساعات کار ادارات به پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور و تصویب هیئت وزیران تعیین میگردد. تغییر ساعت کار کارمندان با رعایت ساعت مذکور و در چارچوب دستورالعملهای پیشنهادی سازمان اداری و استخدامی کشور که به تصویب هیئت وزیران میرسد بر عهده دستگاه ذیربط میباشد. میزان ساعات تدریس معلمان و اعضای هیأت علمی از ساعات موظف در طرحهای طبقهبندی مشاغل ذیربط تعیین خواهد شد.
تبصره ۱- کارمندان میتوانند با موافقت دستگاه اجرایی ساعت کاری خود را تا یکچهارم کار روزانه حداکثر ۱۰ ساعت تقلیل دهند. میزان حقوق و مزایا و نحوه محاسبه سوابق خدمتی این قبیل کارمندان متناسب با ساعت کار آنان تعیین خواهد شد.
تبصره ۲- متناسب با تغییرات فناوری و در شرایط اضطرار و بحران نظیر آلودگی هوا، کمبود انرژی، وقوع حوادثی غیرمترقبه و شیوع بیماریهای فراگیر یا در ایام خاص نظیر ماه مبارک رمضان به پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور و تصویب هیأت وزیران ساعات کار و نحوه ارائه خدمت کارمندان و تصمیم آموزشی فارغ از رعایت سقف مذکور در این ماده تعیین میشود.
تبصره ۳- همه دستگاههای اجرایی اعم از ستادی و استانی به استثنای بخش عملیاتی مراکز و واحدهای خدماترسان نظیر واحدهای ذیربط بهزیستی، بانکها، بیمارستانها، مراکز بهداشتی و درمانی، اماکن ورزشی و واحدهای نظامی و انتظامی و امنیتی موظفند ساعات کار خود را در ۵ روز هفته تنظیم نمایند.
تبصره ۴- در همه قوانین و مقرراتی که از مبنای ۴۴ ساعت کار در هفته و ۱۷۶ ساعت کار در ۴ هفته متوالی استفاده شده است، از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون به ترتیب به ۴۰ ساعت کار در هفته و ۱۶۰ ساعت کار در ۴ هفته متوالی اصلاح میشود.»
با تصمیم مصری، نایبرئیس مجلس مقرر شد این لایحه پس از تصویب کلیات آن، به دلیل ازدیاد پیشنهادات نمایندگان، بهصورت دو شوری مورد رسیدگی قرار بگیرد، بنابراین این لایحه پس از بررسی پیشنهادهای نمایندگان در کمیسیون اجتماعی، مجدداً جهت رسیدگی به جزئیات در دستور کار جلسات صحن مجلس قرار خواهد گرفت.
آیا این قانون مختص دولتی هاست یا بخش خصوص هم مشمول این تعطیلی هست؟
با توجه به تبصره 4 لایحه فوق بخش خصوصی نیز مشمول این لایحه است.
**طبق قانون کار از آنجا مبنای کارکرد محاسباتی حقوق 30 روز 7:20 و مجموعا 220 ساعت بوده. لذا کاهش 44 ساعت به 40 ساعت در هفته منجر به تغییر مبنا محاسباتی 30 روز 6:40 و مجموعا 200 ساعت خواهد بود.**
این قانون با همه کش و قوسهای خود به دلیل ایراد شورای نگهبان مجددا به مجلس برگشت.
بررسی مجدد در مجلس در تاریخ چهارشنبه 31 اردیبهشت 1404
نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تامین نظر شورای نگهبان، مجددا تعطیلی پنجشنبهها و کاهش ساعت کاری کارکنان را تصویب کردند.
نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز (چهارشنبه 31/02/1404) مجددا ایرادات شورای نگهبان به لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری را رفع و تصویب کردند.
براین اساس، در ماده واحده موضوع اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری، عبارت ۴۰ ساعت در هفته به عبارت ۴۲ ساعت و ۳۰ دقیقه در هفته اصلاح شود.